Hoe werd ik mindfulness coach?

Van huis uit ben ik verpleegkundige. In die rol heb ik op verschillende plekken gewerkt, voornamelijk in de regio Oost-Groningen.

Het langst heb ik als ambulanceverpleegkundige gewerkt. Bijna 20 jaar. Je kunt wel zeggen dat dit vormende jaren zijn geweest.

In 2010 kwam de wereld van meditatie en yoga op mijn pad. Het was verbazingwekkend wat dit voor effect op me heeft gehad. Mijn doen (en vooral laten) kreeg een andere dimensie. Het is heilzaam voor je lichaam en geest om deze manier van bewustwording in te vlechten in je leven. Mindfulness is een onderdeel dat tijdens mijn coaching aan bod komt, zodat iedereen hier kennis mee kan maken. 

Wat maakt dat iemand gezond is en geluk ervaart en wat maakt mensen juist uit balans en ongelukkig? Wat is gezondheid? In Nederland wordt gezondheid anders ervaren dan in het Oosten of in de Verenigde Staten. Het is fascinerend om te bedenken dat ieder individu een eigen definitie heeft van gezond zijn. De westerse gezondheidszorg kijkt op een heel andere manier naar ziekte en gezondheid, dan de oosterse culturen. Dit wordt steeds vaker samen gevoegd en in mijn overtuiging is dit een waardevolle ontwikkeling. 

Het leven had me als jong volwassene overvallen. De tijd ging voorbij, zonder daadwerkelijk heel bewust aan mijn idealen te hebben gewerkt. Voor ik er erg in had was ik getrouwd, had een vaste baan, een huis met een hypotheek en leefden we een leven dat weinig ruimte bood aan de overige idealen. Ik voelde me aan de ene kant heel tevreden, omdat het leven me toelachte. Een man, een mooie baan en bezig om onze toekomst op te bouwen, zoals de maatschappij dat van je verwacht. Het was me allemaal gelukt. Desondanks voelde ik me ook opgesloten in deze opgelegde patronen. Mijn eerste depressie was een feit. 

Onbewust had ik manieren gevonden om me staande te houden door mijn gevoel uit te schakelen. Om te genezen van deze eerste depressie heb ik langdurig cognitieve gedragstherapie gevolgd. Dit heeft me geholpen om de draad weer op te pakken. Het heeft me geleerd hoe ik beter kon omgaan met o.a. mijn negatieve zelfbeeld en het leerde me beter te zien wat ik zou willen bereiken. Dit bleek echter tijdelijk effectief. Vanaf de kennismaking met mindfulness kreeg ik pas handvatten waardoor ik langdurige stabiliteit ging ervaren.

Herken je dit? Ik wilde het goed doen en de eisen die ik aan mezelf stelde werden steeds hoger. Hierdoor heb ik mezelf regelmatig uitgeput. Het contact met mezelf, mijn gevoel en mijn lichaam was verdwenen.

Na deze bewustwording blijf ik mezelf vandaag de dag telkens de volgende vragen stellen:

Wat wil ik uit het leven halen. Waarom doe ik de dingen zoals ik ze doe. Zit ik nog op het juiste pad? Hoe draai ik mee in het grote geheel zonder mezelf opnieuw uit het oog te verliezen?

Dit blijft een uitdaging, mindfulness helpt me hierbij. Het werkt als een spiegel waarbij je telkens een reality-check inlast. Het leven is en blijft een fascinerende leerschool.

Door jaren als ambulanceverpleegkundige te hebben gewerkt, heb ik veel ervaring opgedaan in het begeleiden van mensen in crisissituaties. Door zelf vast te zijn gelopen, heb ik kennis gemaakt met een aantal verschillende manieren om te leren van je valkuilen.

Mijn interesse werd gewekt voor het brein. Hoe werkt het, waarom loopt de één wel vast en de ander niet? Zou ik mensen kunnen helpen, zoals ik zelf ben geholpen? Ik heb verschillende opleidingen en cursussen gevolgd om me op dit vlak te ontwikkelen.

De belangrijkste zijn: De post-academische opleiding tot Categorie 1 trainer MBSR/MBCT aan het Radboudumc in Nijmegen, professioneel coach, opvoed- en pubercoach, kindercoach, kindermeditatie docent, tiener-yoga docent. Daarnaast heb ik een aantal masterclasses aan de Hanzehogeschool gevolgd, waaronder Boeddhistische psychologie en Deep Democracy. De HBO-V was de basis, waarna vele specialisaties volgden die nodig zijn voor het ambulance-vak. Ook heb ik jaren les gegeven aan artsen en verpleegkundigen binnen het vakgebied van de acute zorg. En jarenlang heb ik reanimatietrainingen gegeven. In een ver verleden heb ik de PABO gedaan, waarvan ik het laatste jaar niet heb afgemaakt. De overige drie jaren van die opleiding hebben me uiteraard wel kennis gegeven die ik in kan zetten tijdens het coachen en het geven van trainingen en workshops.

Ik ben erkend door de SMR en de VMBN. Daarnaast heb ik een AGB-code, dus professioneel ingeschreven als zorgverlener.